Ga naar de inhoud

Bestemmingsplan De Woongaard

Initiatiefnemers de Woongaard, 2018-2022 

Een bijzonder project waar Juust aan mocht werken is het project de Woongaard in Serooskerke. De Woongaard komt voort uit een burgerinitiatief van de Woon Werkgemeenschap Walcheren. Dit terrein van 1,4 hectare, gelegen aan de rand van het dorp, was ooit een perenboomgaard en is nu omgebouwd tot een prachtige locatie met 25 ecologisch en duurzaam gebouwde woningen.

Winnaar Circulair Burgerinitiatief 2023
De huizen zijn energieneutraal en voorzien van zonnepanelen en sedumdaken. Het gebruik van leem binnen- en buitenshuis zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Dat is nog eens mooier morgen maken! Het project heeft in februari 2023 de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van de Provincie Zeeland gewonnen, uitgereikt door ZMf in de Week van de Circulaire Economie.

Samen en betrokken
Naast de woningen wordt er ook een gezamenlijke ruimte gebouwd waar logeerkamers, een werkplaats, kantoorruimte en kinderhoek zijn voorzien. De bewoners delen niet alleen het terrein, maar ook hun ervaringen en specialisaties om samen voor elkaar en hun omgeving te zorgen.

Maatwerk
Voor dit project mocht Juust het bestemmingsplan opstellen. De uitdaging lag vooral in het samenvoegen van de wensen van de verschillende individuen, die vanuit hun overtuiging op een duurzame manier een woongemeenschap wilden vormgeven. Daarnaast was het van belang om ook de gemeente zekerheid te bieden over de kwaliteit van het project. Door veel overleg en het opstellen van een maatwerkpostzegelplan is het gelukt om het project succesvol te laten slagen.
Bewoners van de Woongaard organiseren regelmatig rondleidingen.

Voor meer informatie over de Woongaard of om deel te nemen aan een rondleiding, kun je terecht op www.dewoongaard.info

 

Meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op, of volg de laatste ontwikkelingen via onze socialmediakanalen.

Email: info@juust.nl 

Telefoon: +31 (0)113 40 50 51