De Bloemenbuurt krijgt een make-over en wordt nóg mooier. De riolering en bestrating worden vervangen en de wijk krijgt meer groen.
Wat begon als een uitvraag voor civiele techniek, groeide uit tot een breed stedenbouwkundig project, natuurlijk met procesmanagement aan het roer. Een mooie opdracht van de gemeente Vlissingen!
Toen de gemeente Vlissingen ons vroeg een startdocument op te stellen voor de Bloemenbuurt, begon het balletje te rollen. Civiele techniek zette de eerste stappen, maar in 2020 trokken we het breder. Het participatietraject ging van start onder leiding van onze procesmanager, in nauwe samenwerking met de woonstichting.
We gingen regelmatig de wijk in om input op te halen en boden ook online participatiemogelijkheden. Alle ideeën en feedback vertaalden we naar concrete plannen. Verkeer en stedenbouw haakten aan en samen maakten we een ontwerp voor de uitstraling van de wijk. Zo ontstond, mét en vóór de bewoners, het definitieve ontwerp.
Om de overlast tijdens de uitvoering te beperken, is de wijk opgedeeld in deelgebieden. Zo wordt de Bloemenbuurt stap voor stap mooier, met minimale hinder voor de bewoners. De eerste fase (1a en 1b), is inmiddels gestart.
Voor Stedenbouw was dit een toffe opdracht. We maakten een stedenbouwkundig raamwerk voor de hele Bloemenbuurt. Daarin namen we alles mee: van verkeerskundige en historische analyses tot de hoogteligging en de woningen die vervangen moeten worden. Alle resultaten verwerkten we in een kansen- en knelpuntenkaart. Zo werd meteen duidelijk wat er in de volgende fasen aangepakt moet worden.
Bij het vertalen van het stedenbouwkundig raamwerk naar de civiele techniek kwam het integraal werken écht goed van pas. Door nauw samen te werken zorgden we ervoor dat alle onderdelen van het plan naadloos op elkaar aansluiten.
We ontwikkelden ook een toolbox vol informatie en opties. Deze zijn in elke straat toe te passen, zodat de wijk ondanks de deelgebieden één herkenbare uitstraling krijgt. Een wijk die klaar is voor de toekomst.
De Bloemenbuurt wordt een stuk groener. De gemeente Vlissingen stond hier volledig achter en ging zelfs een stap verder. Soms maakt een parkeervak plaats voor extra groen. Dit gaat verder dan leefbaarheid en biodiversiteit – het maakt de wijk ook klimaatbestendig. De Bloemenbuurt is straks klaar voor de toekomst!
Verantwoordelijk(en) voor dit project: Team Civiele Techniek, Stedenbouw en Procesmanagement
Opgeleverde producten: Civieltechnisch SO, VO, DO en bestek voor fase 1a en 1b. Stedenbouwkundig raamwerk met toolbox. Procesmanagement begeleidde zowel het participatieproces met de omgeving als het gehele project.